Yoga Centrum Wijchen

Blog

Jezelf uitdrukken

In de Hatha-yoga liggen de houdingen min of meer vast. Wanneer je de verschillende boeken er op na slaat, zul je een aantal afbeeldingen zien die op elkaar lijken. Neem je in de oefening alleen een houding aan of ben je je ervan bewust dat je jezelf daarin uitdrukt?

Toewijding

Je kunt de Hatha-yoga beschouwen als een manier om je lichaam in conditie te houden. Dit is een oppervlakkige manier om met de yogaoefeningen om te gaan. Ben je toegewijd aan de yoga, dat wil zeggen je voert de oefeningen met zorg, aandacht en liefde uit, dan zul je ontdekken dat er meer is. De yoga kan je dan helpen om in evenwicht te komen.

Verschilsbewustwording

Je kunt de Hatha-yoga houdingen van veel verschillende kanten benaderen. Iedere bena-dering heeft zijn eigen waarde en kan bijdragen aan een nieuwe bewustwording van het geheel. Bestaat er een 'ware' benadering?

Eenheid

Beoefening van de Hatha-yoga heeft oorspronkelijk tot doel om tot een andere bewustzijnstoestand te komen. Dit zouden we kunnen beschrijven als de ervaring van één te zijn met het geheel.

Bewustzijn
Je kunt tijdens de beoefening van de yoga je aandacht heel verschillend richten. Je kunt je laten afleiden door de gedachten die in je opkomen, je onrustige geest zorgt altijd wel voor vertier en vermaak. Op zo'n moment is je bewustzijn dan ook gevuld met hetgeen zich aandient: zorgen, irritaties enz. Terwijl je het ene doet (bijvoorbeeld een yogahouding of een andere activiteit) ben je met je gedachten heel ergens anders. Je kunt je laten afleiden door de geluiden om je heen, dan is je bewustzijn gevuld met gedachten die in je opkomen naar aanleiding van de geluiden die je hoort. De afleiding is soms aangenaam of soms onaangenaam, maar je bewustzijn valt niet samen met wat je doet. Er is geen eenheid.

Vormgeven en Yoga

De beoefening van de Hatha-yoga kan je helpen om je bewust te worden van je kijk op je wereld en op je eigen mogelijkheden. Het beeld dat je hebt van jezelf en van de wereld waarin je leeft, beïnvloedt de mogelijkheden die je hebt. Zie je jezelf verkeerd, dan zal dat blijken uit hetgeen je ervaart wanneer je een Hatha-yoga houding uitvoert. Aan de hand van je ervaring kun je het beeld bijstellen.

Kracht

Yoga wordt vaak in verband gebracht met ontspanning. Misschien is dit voor jou een reden geweest om aan yoga te beginnen. Je hebt op de een of andere manier gemerkt dat je in je leven te weinig tot ontspanning kunt komen en je gaat op zoek naar een nieuw evenwicht. Het evenwicht tussen spanning en ontspanning kunnen we noemen: de juiste spanning. Welke rol speelt je kracht daarin?

Beweging

Een vaste basis geeft je de mogelijkheid om in beweging te komen. Beweging is een gevolg van twee of meer krachten die in verschillende richtingen werken en uiteindelijk niet aan elkaar gelijk zijn. Welke krachten zijn er werkzaam? In de beoefening van de Hatha-yoga ervaren we in ieder geval de werking van de zwaartekracht. Dan is er de kracht die je in beweging brengt, dit is de spierkracht en in geestelijk opzicht de motivatie.

Aarden

In de beoefening van de Hatha-yoga tracht je lichaam en geest bijeen te brengen. Yoga betekent juk, ha betekent zon, tha betekent maan. Ha en tha zijn symbolische uitdrukkingen  voor geest en lichaam. De Hatha-yoga is een manier om lichaam en geest in evenwicht te leren brengen. Ook in eenvoudige houdingen zoals staan of liggen op je rug kun je dit oefenen. Als je daarbij je aandacht richt op het kontakt dat je maakt met de aarde, is er sprake van 'aarden'.

Vermoeidheid

Vermoeidheid wordt vaak gezien als een normale reactie na een lichamelijke of geestelijke inspanning. We zullen hier eens nader naar kijken. Is vermoeidheid inderdaad wel zo'n normale reactie op een lichamelijke of geestelijke inspanning? Je hebt misschien in je leven ook wel eens meegemaakt dat je je heel erg hebt ingespannen en toch daarna geen gevoelens van vermoeidheid hebt ervaren. Hoe kan dat nu?
Of ken je mensen in je omgeving die geen vermoeidheid schijnen te kennen, zij gaan steeds maar door en weten van geen ophouden? Of ken je de verschillen in je levenskracht: de ene keer raak je van een bepaalde taak erg moe en de volgende keer lijkt het je niet te deren.
Door er wat langer bij stil te staan is vermoeidheid opeens niet meer zo'n vanzelf-sprekend verschijnsel. Daarnaast kunnen we eens kijken of de yogabeoefening daar op de een of andere manier invloed op heeft.

Emoties

In je dagelijks leven kunnen er momenten zijn dat je emotioneel wordt. Dit kan ook gebeuren tijdens een yogales. Dit kan je soms overvallen. Hoe ga je daar nu mee om, zowel in je dagelijks leven als in een yogales? Je kunt eerst bij jezelf nagaan hoe je tegenover emoties staat. Kun je die gemakkelijk voelen en tonen of heb je daar over het algemeen moeite mee? Vind je dat je jezelf goed in de hand kunt houden? Je houding tegenover je emoties heeft natuurlijk invloed op de manier waarop je met je emoties omgaat.