Yoga Centrum Wijchen

YogaNieuws

In YogaNieuws, dat onregelmatig verschijnt, bespreekt Kees van den Bos diverse aan yoga gerelateerde onderwerpen. Wil je YogaNieuws per e-mail ontvangen? Stuur dan een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meditatieve kunsten

Opmerkzaamheid verwijst naar ons vermogen om iets op te merken op het moment dat het gebeurt. Het verwijst zowel naar het vermogen om de innerlijke veranderingen op te merken zoals het ontstaan van een gedachte of het veranderen van je stemming, als naar het opmerken van gebeurtenissen in je omgeving
Lees verder (pdf)

De kracht van de krijger

De term krijger verwijst naar het vermogen om de krachten van negativiteit te overwinnen (T.Wangyal, 2006 p.16). In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, richt de krijger zich in zijn strijd niet op de 'uiterlijke' vijand, maar juist op de innerlijke impulsen. Het kunnen hanteren van destructieve emoties, wordt als een belangrijke stap op het spirituele pad gezien.
Lees verder (pdf)

Het levenslichaam

Volgens de Swabhawatleer bevindt de mens zich in zeven elkaar doordringende en ver-werkende toestanden (Saswitha, 1976, p. 184-185). Deze worden genoemd:
Lees verder (pdf)

De stem van de stilte

De stem is het geluid dat door de spreekorga-nen wordt geproduceerd. Dat geluid heeft unieke kwaliteiten, horende bij het menselijke zijn. Dieren produceren geluid, maar dat noe-men we geen stem. Met stem verwijzen we per definitie...
Lees verder (pdf)


Vier oefeningen

Eenmaal doordrongen van het lijden als wezenlijk aan ons bestaan, ga je op zoek naar manieren om met het lijden om te gaan. In de boeddhistische traditie worden vier praktische oefeningen beschreven om de geest tot rust te laten komen. Die toestand van rust wordt gekenmerkt door een alertheid op de verschijnselen die zich voordoen en daarin een volkomen acceptatie van de aard van het bestaan.
Lees verder (pdf)

Lijden

Ongemak, pijn, lijden het overkomt ons allemaal wel eens een keer. Het overkomt ons zo regelmatig dat het lijden, pijn ongemak zelfs als wezenlijk gezien kan worden aan ons bestaan. Voor sommigen een moeilijke constatering. Al gauw kan het beeld ontstaan van een negatieve opvatting over het leven. Kijken we dieper dan zien we een aantal wetmatigheden die aan deze opvatting ten grondslag liggen.
Lees verder (pdf)

De innerlijke houding

Je innerlijke houding is van wezenlijk belang voor de uitkomsten van je yogabeoefening. De juiste innerlijke houding kunnen we beschouwen als een voorwaarde voor de yogabeoefening. Tegelijkertijd cultiveer je de innerlijke houding tijdens de beoefening van yoga.
Lees verder (pdf)

Vruchten van de oefening

Het effect van de yoga kan zich binnen de les tonen. Na iedere asana voel je je anders en aan het einde van de les voel je je anders dan toen je begon. Kun je de effecten van de yoga uitbreiden naar je dagelijks leven? 
Lees verder (pdf)

Intentie

De vruchten van je hatha-yogabeoefening hangen sterk samen met je intentie om te oefenen. Je zult in de beoefening vooral dat vinden waar je op gericht bent. Er zijn verschillende motieven om aan yoga te doen. 
Lees verder (pdf)

De innerlijke weg

Er is niet één yoga. Er is een grote diversiteit van benaderingen: karma yoga (de yoga van het handelen) bhakti yoga (de yoga van de devotie) jnana yoga (de yoga van het inzicht), raja yoga (de koninklijke weg), hatha yoga, enzovoort. Al deze wegen tot bevrijding bieden de individuele mens de mogelijkheid om die vorm van yoga te kiezen die het beste aansluit bij de eigen mogelijkheden.
Lees verder (pdf)